Sonja Bulteel kreeg een gevarieerde opleiding en volgde o.a. cursussen keramiek in Zwevegem, Zedelgem, Izegem, Wevelgem en boetseren naar levend model in Kortrijk. Volgde ook verschillende cursussen bewerken van speksteen en beeldhouwen in albast, dit in Izegem. Ook tal ven cursussen "bewerken van keramiek ".

Sonja werkt voornamelijk en liefst met klei, omdat dit het "toegankelijkste" materiaal is om mee te werken. Klei is zo flexibel om iets in een bepaalde vorm te brengen zodat je een onafhankelijke vrijheid krijgt. De beleving bij het beeldend vormen, vat zij samen als een voortdurend zoeken en aftasten om datgene weer te geven wat in haar gedachten aanwezig is. Het is haar intentie om een gevoel zodanig in materie om te zetten dat emotie, spanning en rust aanwezig zijn. Door middel van vorm en beweging wil Sonja de mens weergeven. De elegantie van een vrouwenlichaam vindt zij het meest inspirerend, ze ademen soms een dromerige sfeer uit. Maar haar beelden kunnen soms gevoelens van angst, haat, geborgenheid, troost of liefde uitstralen.

De beelden zijn soms in zichzelf gekeerd, geheimzinnig, mysterieus of dragen een grote gevoeligheid en dramatische kracht in zich. Maar ook dikwijls staren ze gewoon gezichtloos voor zich uit.

Het blijft altijd een creatie van iets dat uit haar hart komt, een uiting van haar gevoelens en een creatie van een vaste materie uit haar diepste gevoelens.